Eindelijk weer op de fiets

Eindelijk weer op de fiets

De dagen zonder fiets zijn achter de rug. Styby was lang op de sukkel met zijn knie en besloot begin mei onder het mes te gaan. Normaal zou hij starten in de Tour, maar die moest hij door die omstandigheden aan zich laten voorbij gaan. “Hopelijk kan ik eind juli weer koersen.”

Kan je ons vertellen hoe de operatie en de periode daarna is verlopen?

Twee weken na de operatie hebben ze de hechtingen eruit gehaald en alles zag er goed uit. Ik startte met heel voorzichtige trainingen: de ene dag tien minuten, een dag later vijftien minuten, daarna een halfuur. Maar de knie zwol opnieuw op en ik kon zelfs geen jeans meer dragen. Ik moest opnieuw rusten. Ik legde ijs op de knie en na een tijd ging het weer beter. Ik kon weer trainen. Donderdag zat ik zelfs weer vijf uur op de fiets. Dat was al heel lang geleden.

Hoe lang heb je stil gelegen?

Heel lang. Na een week of drie ben ik gestopt met de dagen te tellen. Maar het moet toch een zevental weken geweest zijn.

Waar train je nu?

Ik ben begonnen in België op het vlakke, daarna verhuisde ik naar mijn thuis in Stribro en nu was ik in de Sumavabergen, ook in Tsjechië. Ik heb er goed kunnen trainen met de vader van Roman Kreuziger, die daar woont. Nu denk ik eraan om naar Sankt-Moritz te gaan, maar ik kom zeker en vast ook hier in Sumava terug. ’t Is hier een goed om te trainen.

Zou je zonder je blessure aan je knie gestart zijn in de Tour?

Alleen Mark Cavendish was al zeker van zijn selectie. Maar de ploeg rekende wel op mij. Ik denk dat ik zo’n 90% kans maakte om te gaan. Ik dacht dat ik het wel zou redden als de operatie vlot zou zijn verlopen. Maar ’t is allemaal anders gelopen en het is dus niet gelukt. Een grote ontgoocheling voor mij. Ik ben veel van mijn conditie kwijt en dus was er geen enkele kans om nog te gaan. Ik kan niet eens deelnemen aan het Tsjechisch kampioenschap. Wat zou ik nu in de Tour kunnen gaan doen?

Wat zijn verder de plannen?

Ik zal nog zeker een maand nodig hebben om nog wat beter in vorm te geraken. Zeven weken is het langst dat ik ooit heb stilgezeten. Als alles nu vlot verloopt, kan ik misschien wel starten in de Ronde van Polen, die eind juli begint. Er is ook een kans voor de Ronde van Spanje, maar dat zal ik nog met de ploeg moeten bespreken.
By on 22/06/2013