Absence na Tour mě mrzí. Ale už mùžu aspoò trénovat

Absence na Tour mě mrzí. Ale už mùžu aspoò trénovat

Týdny čekání bez kola má za sebou Zdeněk po operaci zaníceného pravého kolena, které se podrobil začátkem května. Kvùli nucené pauze musel oželet premiéru na slavné Tour de France, kam by za normálních okolností asi jel. Teï začíná s delšími tréninky a doufá, že se vrátí koncem července do závodù.

Mùžeš popsat tu svou anabázi s operovaným kolenem?
Dva týdny po operaci mi vyndali stehy a vše vypadalo dobře. Začal jsem opravdu zlehoučka trénovat: deset minut, další den patnáct, dostal jsem se na pùl hodiny. Jenže koleno znovu oteklo tak, že jsem nebyl schopen obléknout džíny. Musel jsem si dát další pauzu, nohu jsem ledoval a po nějaké době otok ze dne na den splasknul. Takže jsem začal znovu lehce trénovat a dostal jsem se na současnou úroveò. Ve čtvrtek jsem jel poprvé pět hodin v kuse.

Máš spočítané, jak dlouhá ta pauza byla?
Strašně dlouhá. Po třech týdnech jsem to radši počítat přestal.

Kde trénuješ?
Začal jsem v Belgii na rovince, pak jsem se přesunul do Stříbra a teï jsem byl trénovat na Šumavě. Jel jsem i s tátou Romana Kreuzigera, který tam bydlí a ukázal mi perfektní místa na trénink. Potřeboval jsem už nějaké kopečky. Zvažuju, že bych odjel do Svatého Mořice, možná se ještě vrátím na Šumavu.

Nebýt těch problémù, startoval bys příští sobotu v dresu Omega Pharma-Quick Step na Tour de France?
Nominaci měl od nás dopředu jistou akorát Mark Cavendish. Ale tým se mnou počítal. Byl jsem v pozici, že Tour pojedu na nějakých 90 procent. Myslel jsem, že to stihnu i po té operaci, že všechno pùjde hladce. Jenže se to neskutečně táhlo a všechno vyhaslo. Hrozně mě to mrzelo. Ale ztratil jsem kondici, nebyla šance, že bych jel. Vyloučen byl i start na mistrovství republiky. Co bych tam dělal?

Jaké máš další plány a kdy se vrátíš do závodù?
Bude mi trvat nejmíò měsíc, abych se dostal do nějaké formy. Nemùžu nic uspěchat, postupně zvyšuju zátěž. Sedm týdnù, to je nejdelší pauza, jakou jsem kdy měl. Kdyby šlo všechno podle plánu, tak bych třeba mohl stihnout koncem července Kolem Polska. Věřím, že snad bude reálná Vuelta, ale teprve to budeme řešit s týmem.






By on 22/06/2013