Styby maakt indruk maar kent pech in Parijs-Roubaix

Styby maakt indruk maar kent pech in Parijs-Roubaix

Met een zesde plaats heeft Styby voor een heel knap debuut gezorgd in Parijs-Roubaix. Maar: er zat voor onze Tsjech veel meer in. “Op Carrefour de l'Arbre raakte ik een fotograaf langs de kant van de weg en zo verloor ik de aansluiting met Fabian Cancellara en Sep Vanmarcke. Zonde.”

Een week na zijn debuut in de Ronde van Vlaanderen mocht Zdenek zich opmaken voor de klassieker der klassiekers: Parijs-Roubaix. Onze favoriet deed het uitstekend en zat door het aanvallend koersgedrag van de ploeg voortdurend in een zetel. Na het Bos van Wallers was Styby mee met de juiste vlucht.

In de finale reden ploegmaat Stijn Vandenbergh en Sep Vanmarcke weg. Cancellara reageerde op een van de verschrikkelijke stroken en enkel Styby was in staat om te volgen. “Ik had het gevoel dat ik de meest frisse was in de groep, want ik had de hele dag nog geen inspanning moeten leveren.”

De twee sloten aan bij het leidende duo en samen begonnen ze aan de gevreesde kasseistrook van Carrefour de l'Arbre. Eerst viel Vandenbergh letterlijk weg, daarna was het helaas de beurt aan die van ons. “Het gebeurde allemaal heel snel. Plots reed ik aan de andere kant van de weg.”

“Door het hoog opkomende stof kon ik nog nauwelijks iets zien. Plotseling kwam ik in aanraking met een toeschouwer die een foto wilde nemen. Ik werd gekatapulteerd naar de andere kant en raakte niet meteen in mijn klikpedaal. Ik verloor er vijftien seconden en toen wist ik dat het over was.”

Zdenek reed zich leeg en verdedigde in de resterende vijftien kilometer zijn derde plaats. “Ik wist dat het heel moeilijk zou worden, want achter mij reed een behoorlijk grote groep. Ik probeerde, maar kon mijn plaats niet behouden. Toen ze terugkwamen demarreerde ploegmaat Niki Terpstra.”

“Ik reageerde natuurlijk niet en samen met Greg Van Avermaet en Damien Gaudin reed hij weg. Op de piste heb ik uiteindelijk gespurt voor een zesde plaats en die spurt won ik ook. Ik ben tevreden met mijn eerste Parijs-Roubaix, maar heb het gevoel dat er zo veel meer in zat.”

Op papier zou Styby de snelste van de drie laatste vluchters zijn geweest. “Dat is denk ik ook zo. Maar er valt weinig aan te doen, hé. Ik kan alleen maar hopen dat ik hier in de toekomst nog eens mee doe voor de zege. Ik ben nu vooral ontgoocheld, maar zal mijn prestatie binnen een paar dagen wel waarderen.”
By on 07/04/2013