Ronde is mooie ervaring ondanks pech

Ronde is mooie ervaring ondanks pech

De Ronde van Vlaanderen is niet helemaal geworden wat Styby en zijn ploeg Omega Pharma-Quick Step er van hadden verwacht. Na twintig kilometer viel drievoudig winnaar en leider Tom Boonen uit de koers, waardoor de ploeg onthoofd verder moest.

“Niet helemaal waar”, reageert Styby. “Onze plannen waren wel voor de vuilnisbak, maar we hebben meteen onze knop omgedraaid en alles gedaan om medekopman Sylvain Chavanel zo goed mogelijk te helpen en beschermen. Het was wel verdomd jammer dat Boonen met al zijn ervaring wegviel.”

Zdenek bleef dus vooral bij Chavanel. “Het was mijn taak om in het begin aanvallen te counteren en dat heb ik ook gedaan. Daarna moest ik inderdaad Chavanel bijstaan en hem in de best mogelijke positie naar de laatste beklimmingen te loodsen. En ook dat is vrij goed gelukt.”

“Na de laatste passage op de Oude Kwaremont en de Paterberg had ik helaas geen kracht meer in de benen om in dezelfde groep als ‘Chava’ te blijven. Al bij al ben ik wel tevreden met mijn eerste Ronde van Vlaanderen. Ik eindigde na 260 kilometer als 36e op 2’49” van de winnaar.”

En die heette net als in 2010 Fabian Cancellara. “Ik moet hem feliciteren. Ik heb daarstraks, net voor het avondeten, de beelden voor het eerst gezien. Zijn demarrage op de Paterberg was geweldig. En dan die laatste dertien kilometer solo tegen de wind in: ongelofelijk.”

Wat volgt er straks nog, Styby? “Parijs-Roubaix! Ik ben er opnieuw bij! Een nieuwe droom die uitkomt.”
By on 31/03/2013