"Man met de hamer tegengekomen"

De zesde etappe in Tirreno-Adriatico zal Zdenek niet snel vergeten. Onze Tsjech is moe. “Ik heb eigenlijk geen idee hoe ik die laatste tien kilometer nog heb kunnen afleggen”, klonk het na afloop in Porto Sant’ Elpidio na 209 kilometer. “Chapeau voor winnaar Peter Sagan.”

“Het was een van de zwaarste dagen op de fiets. Ik voelde me nog nooit zo leeg als in de laatste tien kilometer. Het was koud, het regende en er waren verschrikkelijk steile hellingen. De hele dag, hé. Als kers op de taart moesten we ook drie keer over een puist met een gemiddelde stijging van 30%.”

De dag begon nochtans goed. “De zon scheen zelfs even. Ik voelde me ook best goed en reed altijd vooraan samen met onze kopmannen Michal Kwiatkowski en Tony Martin. En toen plots en helemaal uit het niks kwam ik in de finale de man met de hamer tegen. Van het ene op het andere moment.”

Samen met de rest van het peloton slalomde onze favoriet over de laatste hellingen heen. “Voor de kenners: op een 34x28, maar een 34x32 zou idealer zijn geweest. Ik moet vooral Tony bedanken, want die heeft me de laatste tien kilometer enorm geholpen. Ik had niet gedacht dat ik het zou redden.”

“Michal deed het trouwens een stuk beter dan ik en staat nu vijfde in het klassement. Die jongen is 22 jaar. Hij laat zien dat hij veel potentieel heeft en een talent is. Net als Sagan, die deze gekke etappe won. Ik vraag me af of het eigenlijk wel nodig was om zo’n etappe er in te gooien?”

Morgen mag Zdenek zijn eerste Tirreno afsluiten met een individuele tijdrit van en naar San Benedetto del Tronto. “Gelukkig is die maar negen kilometer lang”, aldus Styby, die ondanks het tijdsverlies van zeven minuten toch vier plaatsen goedmaakt in het klassement en nu 44e staat.
By on 11/03/2013