Na Štědrý den řízek vynechám

Na Štědrý den řízek vynechám

Sezóna zatím Zdeòkovi vychází nad očekávání výborně. Z 22 startù byl 19krát na stupních vítězù, na kontě má šest prvenství. O svých pocitech, nabité vánoční krosové sérii i mistrovství světa hovoří v následujícím rozhovoru.


Překvapily tě dosavadní výsledky?

Kdyby mi před sezónou někdo dal papír a napsal mi tam taková umístění, hned to podepíšu... Zatím to vychází perfektně. Jsem ve všech soutěžích do trojky, v Kalmthoutu jsem bojoval o celkové prvenství ve svěáku, jsem třetí v Superprestige i GvA. Sezóna se vyvíjí super, ale musím zùstat nohama na zemi a dál na sobě makat, protože mě čeká ještě spousta dùležitých závodù.

Co ti zatím udělalo největší radost?

Vítězství v Koksijde a Igorre. Ani na jedné z těch tratí se mi nikdy moc nedařilo a letos jsem to dokázal zlomit.

Preferuješ teï třeba Světový pohár na úkor Superprestige a GvA?

To vùbec ne. Všechny tři klasementy jsou pro mě na stejné úrovni. Jsem v pozici, že není možné vybrat si jednu z těch soutěží. Nys třeba bojuje o celkové desáté vítězství v Superprestige, takže je jasné, že se na to asi bude trošku víc koncentrovat. Ale já stavím všechno do jedné roviny. Zatím je brzy na to, abych něco upřednostòoval.

Program v téhle fázi sezóny je strašně nabitý, závodíš skoro pořád. Dá se ještě vùbec do toho trénovat?

Èlověk se musí zmáčknout, ale že bych teï něco nahnal a rapidně se zlepšil, to už moc nejde. Někdy se na trénink nechce, ale musím. Třeba v úterý jsem objel čtyři hodiny a když jsem přijel domù, měl jsem na sobě vrstvu ledu. Ale teï před vánočním turné je pro mě každá hodina tréninku dobrá. Program je tak našlapaný, že prakticky až do mistráku republiky nebudu mít čas objet delší trénink.

Na Vánoce jsi přijel za rodiči do Èech. Budeš si dopřávat v jídle?

To nejde. Teï přichází hrozně dùležité období. Dva dny po Štědrém dni jedu svěák v Zolderu, kde chci bojovat o bílý dres lídra, takže nesmím dělat vylomeniny. To znamená, že i na Štědrý den budu trénovat a k večeři si nedám řízek, ale těstoviny jako předkrm a candáta, kterého naši koupili. Samozřejmě bez bramborového salátu... Vím, že jedním řízkem si to neprohraju, ale držím se toho, na co je tělo zvyklé.

Co všechno tě během vánoční série čeká?

Světový pohár v Zolderu, další den Superprestige v Diegemu. 29. jedu GvA v Loenhoutu, 30. závod druhé kategorie v Bredene, 1. ledna GvA v Baalu a 3. dvojku v Tervurenu. To je závod, který pořádá Fidea. Šest startù v devíti dnech.

Už ti v hlavě šrotuje mistrovství světa v Táboře?

Předhazují mi to spíš novináři. V Belgii mám teï skoro na každý den žádost o rozhovor a slyším slovo Tábor ze všech stran. Ve mně to zatím nijak zvl᚝ nevře. Pùjdu do toho jako do každého jiného závodu. My Èeši máme velikou výhodu, že na nové trati pojedeme mistrák republiky. Já už na tra vyrazím dva dny před domácím šampionátem.




By on 23/12/2009