Mistrovství světa v krosu moc reálně nevidím

Mistrovství světa v krosu moc reálně nevidím

Zasloužené volno po své první velké silniční sezóně si teï užívá Zdeněk. V barvách stáje Omega Pharma-Quick Step vybojoval dvě vítězství v etapách Kolem Polska a závodu Ètyři dny v Dunkerque. Absolvoval první Grand Tour v životě. Nejen o uplynulé sezóně, ale i o vyhlídkách na krosové mistrovství světa hovoří Štyby v následujícím rozhovoru.

Co ti letošní sezóna dala?
Byla to první sezóna, kterou jsem absolvoval skoro kompletní. Vloni jsem jel jen pár závodù s vrcholem na etapáku Kolem Švýcarska, teï jsem závodil až do října. Jel jsem první klasiky, Vueltu, mistrovství světa. Víc jsem načichnul k těm velkým závodùm. Myslím, že to byla skvělá sezóna a chci na ní navázat v příštím roce.

Jaký výsledek ti udělal největší radost?
Samozřejmě ta dvě vítězství. V Polsku to byl závod ProTour, toho si hodně vážím. I prvenství v královské etapě na Dunkerque mělo velkou váhu. Dokázal jsem si, že moje cesta je správná a mùžu závodit i s těmi nejlepšími.

A co tě nejvíc zklamalo?
Že jsem se nedostal na olympiádu. Měl jsem ji na dosah.

Jak velkým přínosem pro tebe byla Vuelta?
Byla to skvělá škola. Myslím, že na mistrovství světa a i na Paříž-Tours jsem z toho těžil. Přitom to byla jedna z nejtěžších Vuelt historie a já ji objel líp, než jsem čekal. Mrzí mě, že se nepovedla nějaká etapa, ale nemùžu chtít všechno hned.

Jsi hodně unaven?
Myslel jsem si, že to bude v pohodě, ale jak jsem přestal trénovat, padlo to na mě. Ráno nejsem schopen vstát, jsem takovej rozmlácenej. Musím si dát pořádný kafe, abych se probral.

Co teï děláš?
Jsem doma ve Stříbře, věnuju se neteři Amálce. Byli jsme spolu bruslit, vezl jsem jí na tanečky. Jsou to krásné momenty, kdy mám čas být s rodinou. Kromě toho zařizuju věci, na které nemám v sezóně tolik času.

Na kole teï nejezdíš?
Párkrát jsem se byl projet na biku s takou. Dostal jsem od firmy Specialized nové kolo. Je to stejný Epic jako ten, na kterém vyhrál Jarda Kulhavý olympiádu. Nádherné kolo. Připadal jsem si, jako když dostane dítě hračku. Nejde na něm občas nevyjet :-)

Jak dlouho budeš v Èesku?
Do konce října, pak odletíme s Ine na dovolenou někam k moři. Ještě to ani nemáme vybrané. Počítám, že někdy v pùlce listopadu začnu zase trénovat. Určitě pojedu na Mallorku.

Kdy skočíš do krosu?
Pořád platí, co jsem říkal: někdy na konci prosince. A pojedu mistrovství republiky ve Stříbře.

A mistrovství světa?
Musím říct, že v tuto chvíli je dost nereálné. Chci se co nejlíp nachystat na jarní klasiky a měl bych jet závody z kraje sezóny jako třeba Kolem Kataru. Je trošku utopie tohle skloubit, v tuto chvíli je hodně malá šance, že bych krosový mistrák světa jel.

Ve čtvrtek k vám do týmu přestoupila velká hvězda, britský rychlík Mark Cavendish. Jak se na jeho angažování díváš?
Bude pro nás velikým přínosem. Je to sprinter číslo 1 na celém světě a týmu to přinese nejen skvělé výsledky, ale ještě zvýší jeho prestiž. Měli bychom s ním vyhrávat více závodù a určitě máme dobré lidi, kteří mu dokáží vytvořit podmínky, aby se prosazoval.

Kdy se spolu poprvé potkáte?
Na úvodním týmovém soustředění, které proběhne od 11. do 19. prosince na Mallorce.





By on 19/10/2012