Opnieuw vicewereldkampioen

Opnieuw vicewereldkampioen

Zdenek heeft zich net als vorig jaar gekroond tot vicewereldkampioen veldrijden. In het Nederlandse Hoogerheide was onze favoriet de enige die de Belgen het vuur aan de schenen kon leggen. Niels Albert veroverde goud.

Styby ging uitstekend van start in het zog van Thijs Al. De Nederlanders streden voor eigen volk, maar kregen zowaar te maken met een Belgisch blok. Klaas Vantornout en Bart Wellens deelden de eerste speldenprikken uit, de volgende die een gat kreeg van Sven Nys was Niels Albert.

Steve Chainel en topfavoriet Lars Boom konden de aansluiting niet maken. Het sein voor Zdenek om aan de boom te schudden. Nys en Vanthourenhout glipten mee, maar konden het tempo van onze Tsjech niet langvolgen.

Ei zo na sloot hij aan bij Albert, maar Zdenek geraakte niet volledig op het wiel. Rondenlang schommelde zijn achterstand rond de tien seconden, maar uiteindelijk moest Styby het hoofd buigen. Een tweede opeenvolgende zilveren medaille, Nys greep op zijn beurt opnieuw brons. Boom ging ten onder aan de druk en werd pas twintigste.

"Ik wilde niet over mijn toeren gaan en reed verder op mijn eigen tempo", vertelt onze favoriet. "De laatste twee ronden kampte ik zelfs met krampen. Maar aan Niels Albert viel niets te doen. Hij was vandaag te sterk."

"Ik was er zo dicht bij. Dat wordt pinten pakken met mijn fans om dit door te kunnen spoelen", kon Zdenek er nog mee lachen. Hopen dat hij het volgend jaar, voor eigen volk in Tabor, wel kan waarmaken!"
By Niels De Wit on 01/02/2009