Titul je jediný cíl, ale mám respekt

Titul je jediný cíl, ale mám respekt

V sobotu od pùl druhé bude Zdeněk v Hlinsku obhajovat titul mistra republiky. Ve sbírce má už čtyři prvenství, a pokud by uspěl i teï, bylo by to jeho čtvrté zlato v řadě za sebou. „Titul je mùj cíl, ale je mi jasné, že to nebude lehké. K ostatním klukùm má respekt,“ říká Štyby.

Budeš zklamaný, když nevyhraješ?

Výsledky asi napovídají, že jsem největší favorit. Vždy kolikrát v sezóně jsem byl poražen Èechem? Lepší byl jen Radek Šimùnek v Gietenu a v Táboře. Ten navíc na startu nebude. Ano, budu zklamaný, když nezískám zlato, ale na druhou stranu to určitě nebude jednoduché. Vím, že mi nikdo nedá nic zadarmo. Kluci se na mistrák hodně chystají, třeba Zláma ukázal v Baalu, že je na tom hodně dobře. A pokud bude bahno, jak všichni předpovídají, budu to mít ještě těžší.

Radek Šimùnek je po operaci klíční kosti. Jsi rád, že ti ubyl soupeř?

Takhle se na to vùbec nekoukám. Mrzí mě, že se zranil a nebude na startu. Mohli jsme spolu udělat pěkný závod, jezdit vpředu třeba ve třech. I pro fanoušky cyklokrosu to bude ochuzení. Je strašná škoda, co se Radkovi přihodilo, protože se dostával do velmi dobré formy. Smùla se mu lepí na paty, ale třeba ho právě tohle ještě víc posílí a věřím, že se na závěr sezóny vrátí v plné síle.


Experti říkají, že titul ti mùže překazit jen technický problém s kolem ve špatnou dobu. Souhlasíš s tím?

Já bych to až tak neviděl. Těch věcí je víc. Mùžu mít špatný start, defekt hned na začátku... Nechci samozřejmě nic přivolávat, ale jak už jsem říkal, fakt mám respekt ke každému ze soupeřù. Na druhou stranu mě dres mistra republiky hodně láká, i když ho teï nemùžu vozit, protože nadřazený je dres mistra světa.

Rekordmanem v počtu domácích titulù je Radomír Šimùnek starší, jenž jich má na kontě sedm. Pomýšlíš výhledově na jeho překonání?

Bylo by hezké to jednou zlomit, ale teï je to ještě daleko. A navíc: tyhle závody jsou vždycky i o štěstí. Vše musí během té hodiny klapnout, jinak ton nejde.

Jaký máš program do šampionátu?

Dnes (čtvrtek) přilítám do Prahy a hned jedeme s takou do Hlinska. Budeme tam jen spolu, večer si popovídáme. V pátek ráno mi z Belgie dorazí mùj celý realizační tým s mechaniky i fyzioterapeutem.

Kdo všechno ti bude fandit?

Přítelkyně Ine zùstane v Belgii, ale českých fanouškù snad bude dost. Rodina, kamarádi, spoléhám i na mùj fan club ze Stříbra!

Jak dlouho se zdržíš doma?

Bohužel hned po mistráku jedu do Vídně, přespím tam a v neděli ráno odlétám trénovat na Mallorku.





By on 06/01/2011