Do Tábora bohužel nemohu přijet

Do Tábora bohužel nemohu přijet

Zdeněk Štybar nebude o nadcházejícím víkendu v Táboře obhajovat titul mistra světa a ani tam nedorazí jako spolukomentátor Èeské televize, jak pùvodně plánoval.
„Minulý týden mi v pauze mezi soustředěními znovu dělali zuby, dávali mi tam implantáty. Byl jsem pak zase celý oteklý, dostal jsem antibiotika a týden jsem neseděl na kole. Kdybych jel do Tábora, ztratil bych další čtyři dny tréninku a teï už je pro mě každý den trénování hodně dùležitý. Na kole po té pauze pořádně nemùžu otočit nohama, trápím se a mùžu jen doufat, že se tady do úterka zase trochu rozjedu,“ vysvětlil Štyby, který je s týmem Etixx-Quick Step na soustředění ve španělském Calpe.
Už to, že musel odpískat start v Táboře kvùli problémùm s ramenem při krosu, pro něj bylo strašně těžké rozhodnutí. „A pořád to ve mně hlodalo. Kdybych do Tábora jel, tak radši se dvěma kolama... Ale těšil jsem se i na to spolukomentování. Byla by to nová zkušenost a rád bych si prožil tu skvělou atmosféru v jiné roli, než jako závodník. Těšil jsem se, že potkám krosařskou rodinu, tajně jsem doufal, že bych se třeba alespoò svezl na okruhu. Ale po dohodě s týmem jsem dospěl k rozhodnutí, že si v tuto chvíli nemùžu dovolit další výpadek v tréninku. Navíc by hrozilo i nachlazení ze změny počasí, protože tady v Calpe máme plus dvacet a v Táboře mùže být mráz,“ řekl Zdeněk.
„Bavili jsme se o tom s týmem, definitivní rozhodnutí bylo na mně. Ještě tu byla šance, že bych do Prahy letěl v sobotu speciálem s belgickými sponzory a hned v neděli večer zpátky, ale stejně bych se musel nejdřív dostat do Belgie a na několik dní bych z tréninku vypadl. Vyhodnotili jsme to tak, že nejlepší bude zùstat v Calpe do konce soustředění a v rámci možností se do toho zase dostat zpátky, protože začátek sezóny se blíží,“ přiznal Štyby.
„Moje profese je teï silniční cyklistika a nemùžu si dovolit žádné další pauzy,“ řekl Zdeněk. „Budu mít samozřejmě rozporuplné pocity, protože bych nejradši stál na startu. Ale nedá se nic dělat. Věřím, že závod uvidím alespoò v televizi. Mezi kluky v týmu, co tu jsou, je dost fanouškù cyklokrosu, a trénink určitě uzpùsobíme, abychom to stihli,“ prozradil Štyby.
Věří, že Èeši budou doma úspěšní. „Katka Nash určitě patří mezi velké favoritky a konečně by se jí to mohlo podařit. Moc jí to přeju. V dalších kategoriích už to asi bude o něco těžší. Ale doufám, že ve třiadvacítce kluci z Tábora využijí znalost prostředí a na elitu nám třeba bude přát počasí. Kdyby se jelo na sněhu, tak na něm to Bínič umí skvěle. Letos to má těžší v tom, že nezajel pořádně skoro žádný závod, ale věřme, že si to schoval na Tábor. Domácí prostředí by klukùm mohlo dodat ještě extra motivaci,“ přiznal Zdeněk.
Co se týče favoritù elitního závodu, věří legendě Nysovi. „Nemá skvělou sezónu a díky tomu snad poprvé za posledních mnoho let nejede na šampionát jako jeden z top favoritù. Mohlo by mu to paradoxně prospět, nebude pod takovým tlakem. Hodně věřím i Kevinu Pauwelsovi, to je pro mě černý kùò. A jsem zvědavý na mladé dravce. Van der Poel teï v Hoogerheide zajel fantastický závod.“






By on 28/01/2015