Rád bych doma vyhrál a dohnal Šimùnka

Rád bych doma vyhrál a dohnal Šimùnka

V sobotu pùl hodiny po poledni se Štyby jako velký favorit postaví na start 62. ročníku cyklokrosového mistrovství republiky. Doma ve Stříbře v závodě, který pořádá jeho taka. A pokud vyhraje, vyrovná se sedmi tituly Radomíru Šimùnkovi staršímu, který je zatím stále domácím rekordmanem.

Bereš to tak, že úspěchem je jen vítězství?
Doufám v něj, ale nebude to jednoduchý. Radek s Bíničem jsou oba v dobré formě a bude záležet, jak mi to sedne. Snad budu mít dobrej den a podaří se mi doma vyhrát. Hrozně rád bych se vítězstvím odvděčil takovi a všem lidem, co mu s organizací šampionátu pomáhají. Pro ně a pro moje skvělé fanoušky to chci dokázat.

Uvědomuješ si, že mùžeš vyrovnat Radka Šimùnka staršího?
Získat sedmý mě láká, protože být na úrovni takového závodníka, jakým byl on, je veliká výzva.

Jaké máš po první tréninku dojmy z trati?
Po prvních dvou kolech se mi zdála hodně lehká a rychlá. Ale první dojem hodně klamal, protože pak jsem zkusil pár ostřejších kol a zjistil jsem, že je to šíleně těžké... Myslím, že celkově je tra hodně zajímavá a hlavně je perfektně připravena. Jako by se tu jel Světový pohár. Všichni, kdo se na její stavbě podíleli, zaslouží obrovskou pochvalu. Vše je tu fakt na špičkové úrovni.

Až do středy jsi s týmem trénoval ve Španělsku na silnici. Zvládneš se rychle přeorientovat na kros?
Žádné speciální krosové tréninky jsem neměl, ale zkoušeli jsme třeba rozjíždět spurty Cavendishovi, takže jsem testoval aspoò nějaké zrychlení. Silově bych na tom měl být dobře a věřím, že se vypořádám i s teplotním skokem. Jen bych byl radši, kdyby pršelo a tra byla rozbahněná. Aby byl závod ještě těžší a nedalo se moc taktizovat.

Přemýšlel jsi už o taktice?
Vùbec. Uvidím až podle vývoje závodu. Je jasné, že to bude těžké. Dnes jsem objel dvě kola v závodním tempu a do třetího už se mi nechtělo, protože jsem byl úplně mrtvej.

Kdo tě přijede povzbudit z Belgie?
Přítelkyně Ine a pár fanouškù, kteří budou bydlet u mě na penziónu.





By on 10/01/2013