Cíle Zdeòka na silnici: olympiáda a mistrovství světa

Cíle Zdeòka na silnici: olympiáda a mistrovství světa

Cyklokrosová sezóny je minulostí, Štyby si teï užívá zaslouženého volna. Je pravděpodobné, že v jeho kariéře skončila jedna významná etapa a stojí před ním další výzvy na silnici. Na cyklokros však rozhodně zcela nezanevře, pár závodù bude chtít absolvovat. Ale dlouhodobé plány zatím nedělá.

Potřeboval jsi už pauzu jako sùl?
Hlavně hlava si potřebovala odpočinout. Ale že bych byl nějak přesycený kolem, to zas ne. Byl jsem na něm prakticky od loòského března a když jsem měl mít teï první den volna, stejně jsem se šel projet...

Jak dlouho budeš odpočívat?
Určitě strávím tři týdny bez kola, pak se začnu trochu hýbat a pomalu se vozit. S Ine pojedeme na dovolenou. Na pár dní do Èech, pak do St. Moritz na hory. Jezdím tam v létě trénovat a slíbil jsem si, že se tam podívám i v zimě. Jen tak bez lyží, na procházky. Počítám i s návštěvou autosalónu v Ženevě a pak chceme na pár dní vyrazit někam k moři. Hlavně, aby tam bylo teplo a let netrval moc dlouho. To je mùj jediný požadavek...

Kdy začneš s tréninkem?
Poslední týden v březnu a první závody by měly být začátkem května. Ale přesný termín i konkrétní závod budeme s týmem ještě dolaïovat.

Máš alespoò nějakou představu, jak by měla tvá silniční sezóna vypadat?
Počítám s tím, že absolvuju celou sezónu do října. Konkrétní závody ještě nevím, ale mám dva velké cíle: olympiádu a mistrovství světa v Nizozemsku, které by mi mohlo profilem vyhovovat. Olympiáda mě strašně láká a chtěl bych se na ní nominovat.

Jak to bude v budoucnu s krosem?
Platí to, že nepojedu celé seriály. To je zatím jediná jistota. Po silniční sezóně si dám volno a až budu připraven na kros, vyberu si pár závodù. Určitě ale platí, že chci jet mistrák republiky u nás doma ve Stříbře.

Nebolí tě odchod z cyklokrosu?
Beru to tak, že mám teï před sebou jiné závody a jiné výzvy. Navíc s cyklokrosem nadobro nekončím. Akorát nevím, jestli těch závodù pojedu pět, nebo deset.

Co říkáš na dosavadní skvělé výsledky vašeho týmu Omega Pharma-Quick Step?
Je vidět, že kluci přes zimu udělali spoustu super práce a ukazuje se to hned na prvních závodech. Jen se potvrzuje, že jsme opravdu silný tým a veřejnost nás taky bere úplně jinak než vloni. Dělají z nás favority, kamkoliv přijedeme.





By on 27/02/2012