Byla to sezóna snù

Byla to sezóna snù

Je mistrem světa, vyhrál Světový pohár, Superprestige, český šampionát, je prvním mužem světového žebříčku, v GVA skončil celkově druhý. Vybojoval celkem 11 vítězství. Lépe si to snad Zdeněk ani nemohl naplánovat. „Dá se říct, že to byla sezóna snù,“ říká Štyby v rozhovoru.

Byla to fantazie?
Asi jo. Kromě GVA jsem vyhrál všechno. Sice nemám nejvíc vítězství z celé sezóny, Albert jich nasbíral 16, Nys 15, ale v nejdùležitějších závodech jsem jen třikrát nestál na bedně: v Gietenu, Zolderu a Oudenaarde. Nejhorší výsledek v sezóně bylo sedmé místo, což je úplně fantastické. Rád bych tímto poděkoval všem lidem, kteří se o mě skvěle starali. Ty moje výsledky jsou i jejich velká zásluha.

Podařilo se někdy někomu vyhrát v jedné sezóně tolik titulù jako tobě?
Sven Nys vyhrál v roce 2005 dokonce úplně všechno. Byl první, kdo to dokázal. Ale já jsem maximálně spokojen s tím, co se mi povedlo. Zároveò je to obrovský závazek na příští sezónu. Bude náročné takové výsledky zopakovat, ale pokud mi vydrží zdraví, mùže to být na té letošní úrovni.

Co ti udělalo největší radost?
To je jasné, titul mistra světa v Táboře před domácím publikem. Celý rok na mě kvùli tomu byl strašný tlak. Všichni říkali, že je to mùj závod, že šetřím všechno na Tábor, což bylo trochu uměle vytvořené. Neměl jsem to jednoduché, ale dopadlo to výborně. Hodně si vážím i Superprestige, kterou jsem vyhrál po boji až v posledním kole posledního závodu. Navíc v dresu mistra světa. Myslím, že hodně dùležité bylo vítězství ve svěáku, to mi dodalo hrozně klidu. V podstatě jsem měl splněno.

Uvědomuješ si, že jsi tímhle rokem vstoupil nesmazatelně do cyklokrosové historie?
Těší mě to, ale nijak se tím nevzrušuju. Spíš už myslím na léto, na přípravu, aby všechno klaplo podle plánu. Je mi jasné, že mě nečeká jednoduchá sezóna. Už teï po mně každý den někdo něco chce, dostávám stovky mailù, stovky pozvánek na rùzné akce, na závodech se pùl hodiny musím podepisovat. Možná se někdy budu muset naučit říkat ne, i když se mi to zatím moc nedaří.

Dokážeš to?
Já si strašně vážím všech fanouškù, kteří mi drží palce. Jenže na posledních závodech už toho bylo moc. Kolem mého auta stál pokaždé houf lidí, křičí přes sebe a každý chce podpis nebo fotku. Titul mistra světa mou pozici strašně změnil. Když jsme měli v neděli rozlučkovou party s ostatními závodníky, vysekl jsem tam poklonu Svenu Nysovi. Ten je deset let pod stejným tlakem, který teï zažívám já. Ale věřím, že to zvládnu. Budu se snažit lidem dělat radost a když to jen trochu pùjde, vždycky se jim budu snažit vyhovět. Těžko mùžu odmítnout malé dítě, když se se mnou chce vyfotit. To prostě neumím.

Kdybys byl Belgičan, tak se bez diskuzí staneš Sportovcem roku. Myslíš si, že máš šanci i v Èesku?
Tím, že je olympiáda, tak s tím moc nepočítám. Sáblíková sbírá jednu medaili za druhou, takže tam je to asi dané. Ale zrovna teï jsem dostal jeden vzkaz, kde mi psali, že vyhrát mistrovství světa, svěák a Superprestige se rovná olympijskému zlatu :)-

Není ti líto, že cyklokros není na olympiádě?
Závodil bych tam rád, ale těžko říct, jestli je to reálné. Pořád se o tom vedou diskuze. Teï na vyhlášení GVA jsme o tom debatovali a shodli jsme se, že jediný, kdo by tomu pomohl pomoci, je Sven Nys. Uvidíme, jestli se mu to jednou povede.


Je jasné, že v příští sezóně stoupne tvoje cena. Už máš představu, o kolik si polepšíš?
Všechny tyhle záležitosti se dolaïují až v létě. Startovné se zvýší, bude to řešit šéf týmu Hans van Kasteren, který je i mùj manažer. Dobře ví, jaká je cena mistra světa.

V týmu ti kontrakt vylepší?
Ne, protože mám ještě rok z tříleté smlouvy, kterou jsem podepsal. Takže budu jezdit za stejné peníze, jako před dvěma lety. Žádné bonusy tam nejsou.

Co tě čeká v následujících dnech?
Hned 1. března letím na pět dní do Èech. Pak se vracím do Belgie, kde mám o víkendu akci pro fanoušky, takzvaný Restaurant day. Organizuje to mùj fan club a bude tam si 500 lidí. Doufám, že pak s Ine odletíme na deset dní na dovolenou do Egypta, protože už 20. března musím být zpátky v Belgii. Pozvali mě na vyhlášení Miss Sport, kde mám s jednou z těch adeptek předvádět nějakou volnou disciplínu. Budou tam se mnou jen samé belgické celebrity, tak jsem zvědav.

A co tvùj sportovní program?
Počítám s tím, že hned po dovolené zase začnu trénovat. Letos určitě znovu budu jezdit horská kola, chtěl bych jet víc svěákù, ale definitivní program ještě stanovený nemám. Prioritou ale určitě dál bude cyklokros.





By on 24/02/2010