Milano-Sanremo

Milano-Sanremo

První a nejdelší z jarních monumentù čeká Zdeòka tuto sobotu. Etixx - Quick-Step se na tra» vydá s týmem, který by měl mít všechny atributy pro vítězství, nicméně podle Zdeòkových slov je tento závod nejtěžší vyhrát. By» je nejdelší, není nejnáročnější, velká část je po rovině. Až po 140km se zvedá k prvnímu stoupání. Je to stoupání dlouhé 25km, ale ještě nepatřívá k rozhodujícím. To těžší přichází až od 90.km před cílem, kdy jezdce čeká překonání Capo Mele, Capo Cervo a Capo Berta. A do tuhého jde 27km před cílem, kde začíná stoupání na Cipressu (5 km, 4.1% prùměrné stoupání) a následně pouhých 6km před cílem končící stoupání na Poggio (4km). Na těchto dvou posledních kopcích se snaží někteří zanechat v dostatečné vzdálenosti za sebou sprintery, dochází k únikùm skupin a závod se většinou roztrhá. Pokud tato strategie nezafunguje, následuje někdy riskantní sjezd do cíle.
Po závodě Tirreno-Adriatico měl Zdeněk k regeneraci 3 dny. Před takto náročným závodem upravuje i stravu, by» oproti ostatním klasikám nedělá nic zásadně jinak.
"Milan-Sanremo je v podstatě oproti ostatním 260km dlouhým jarním závodùm "lehčí", prvních 200km se dá dost našetřit. Já mám vyzkoušené jíst dva, tři dny před závodem víc sacharidù. Neumím sníst 300g těstovin večer před závodem, jak to jedí ostatní, pak neusnu a ani se pořádně nenasnídám. Tělo si udrží takhle zásobu a z toho jedu. Po závodě se energie doplní vlastně jen během večera. Dám si dobrou večeři a regenerační šejk od Etixxu (nejoblíbenější mám čokoládový). Mám pocit, že jsem se z Tirrena dostal celkem dobře. Ve středu pršelo, tak jsem byl jen na trenažeru, ve čtvrtek jsme objeli dobrý trénink a pátek ještě mám kompletně na přípravu. Pokud budou v sobotu šance závod vyhrát, tak se o něco samozřejmě pokusím, ale je to loterie. Máme Gaviriu, který by mohl vyhrát ve sprintu, ale je to jeho první sezóna, tak uvídíme, co s ním udělá těch 300km. Záleží, jak dojedeme jako tým, zda bude únik na Cipresse nebo Poggiu.." řekl Zdeněk před závodem




By on 18/03/2016