Vítěz Světového poháru!!!

Vítěz Světového poháru!!!

Senzace je tady. Zdeněk Štybar je poprvé v kariéře celkovým vítězem Světového poháru. V Hoogerheide dnes skončil druhý za Albertem a to mu stačilo. Štyby je prvním Èechem, který Světový pohár vyhrál.

Co to pro tebe znamená?
Skvělý úspěch. Je to odraz celé sezóny. Svěák má osm závodù a kdo chce vyhrát, musí prakticky v každém zajet dobře. Proto si toho strašně moc vážím.

Jak se ti jelo?
Strašně jsem si to protrpěl, od začátku do konce. Extrémně to bolelo a musel jsem bojovat až do poslední chvíle. Až za cílem jsem si uvědomil, že jsem to dokázal.


Co ti blesklo hlavou, když se Albert propracoval ze zadních pozic do čela?
Že na tom bude hodně dobře a já si to budu muset vybojovat sám. Věděl jsem, že si ho musím hlídat. Jen jsem měl strach, aby neodjeli s Nysem. Ale Sven se ho nedokázal udržet. Niels byl dnes nejlepší, vyhrál po zásluze. Já udělal pár chyb, hrozně jsem se trápil a to druhé místo bylo moje maximum.

Neměl jsi strach, že by po tobě v závěru šel týmový kolega Kevin Pauwels?
Před cílem jsem mu říkal, že musím skončit druhý. On to samozřejmě věděl. Pro tým je vítězství ve Světovém poháru veliký úspěch a bylo by smutné, kdyby mě o něj stájový kolega připravil. Má u mě flašku šampaòského, to jsem mu říkal hned po závodě. Kevin odvedl skvělou práci.


Jak sis užíval během závodu své fanoušky?
Musím říct, že dnes jsem jel v takovém tranzu, že jsem nebyl schopen lidi vnímat. Fakt jsem si hrábnul úplně na dno.

Co jsi za vítězství dostal?
Pohár a hlavně ten bílý dres. Jeden mám z minulého týdne, druhý jsem dostal dnes. Ale už nemám žádný. Jeden jsem dal takovi a druhý mému mechanikovi Gilbertovi.V pátek mu zemřel táta a aspoò jsem se mu tímhle snažil trošku vykompenzovat ten smutek. Mně zùstala kombinéza ze závodu a hlavně krásné vzpomínky.

Gratulovali jste si s Albertem?
Jasně. On měl velkou radost, že je zpátky a vyhrál, já z toho, že jsem celkový vítěz Světového poháru.

Jak se cítíš před Táborem?
Když to trošku přeženu, tak po dnešku mùžu dát nohy na stùl. A už zbývající závody dopadnou jakkoliv, sezónu budu hodnotit víc než kladně. Samozřejmě se v Táboře chci rvát o co nejlepší výsledek a doufám, že mě k němu fanoušci doženou. Mùžu tam jet s chladnou hlavou, což je pozitivní.

Výsledky: 1. Niels Albert (Bel.) 1:02:37, 2. Zdeněk Štybar (ÈR), 3. Kevin Pauwels oba +7, 4. Klaas Vantornout +42, 5. Sven Nys +49, 6. Erwin Vervecken (všichni Bel.) +52, 7. Gerben De Knegt (Niz.) +55, 8. Jonathan Page (USA) +1:06, 9. Bart Aernouts (Bel.) +1:22, 10. Radomír Šimùnek (ÈR) +1:29. Konečné pořadí Světového poháru: 1. Zdeněk Štybar 635 b., 2. Albert 631, 3. Nys 535, 4. Vantornout 517, 5. Pauwels 440, 6. De Knegt 428.




By on 24/01/2010