Štyby nebude startovat v Táboře

Štyby nebude startovat v Táboře

Zdeněk se už v této sezóně neobjeví v žádném cyklokrosovém závodě. Kvùli problémùm s ramenem, které ho při krosu stále limituje, s velkou lítostí zrušil i svou účast na mistrovství světa v Táboře, kde měl 1. února obhajovat titul z Hoogerheide.
„Strašně mě to mrzí a bylo to moc těžké rozhodnutí. Jedno z nejtěžších v mojí kariéře. Cyklokros je moje srdeční záležitost. K mistrovství světa v Táboře jsem se upínal, protože právě Tábor mě díky prvnímu titulu v roce 2010 vystřelil výš a je to pro mě vždycky speciální závod. Změnil mi kariéru. Jenže rameno mě pořád bolí, moje kondice ještě není optimální a vím, že bych nebyl schopen bojovat o titul, který by ode mě řada fanouškù čekala. Jet do Tábora a plácat se někde uprostřed startovního pole, by nemělo smysl,“ přiznal Zdeněk.
„Je to poprvé za poslední roky, co vzdávám cyklokros. Nebudu moci ukázat dres mistra světa v dalších závodech a hlavně budu chybět v Táboře. Ale nejde to,“ uvedl Štyby.
Pravé rameno se po operaci hojí dobře, ale nemùže s jeho pomocí pořádně zvedat kolo, ani ho na rameno pokládat. „Rehabilitace probíhá dobře, jenže bolest pořád cítím. Na silničním kole je to v pohodě, ale na cyklokrosovém je to daleko horší. Navíc jsem měl dlouhou pauzu, se součtem po pádu na Eneco Tour to bylo deset týdnù. Jednalo se o nejdelší výpadek v mojí kariéře. A vím, že bych se ani do Tábora nestihl dostat do patřičné formy,“ řekl Zdeněk.
„Nebylo to pro něj lehké rozhodnutí,“ prohlásil lékař stáje OPQS Yvan Vanmol . „Ale musíme být realisté a uvědomit si, že v tuto chvíli není Zdeněk fyzicky připraven na cyklokros. Zranění, které utrpěl, vyžaduje běžně tříměsíční rehabilitaci, než je ruka i svalstvo zase stoprocentně funkční. Nechceme riskovat, že by se problémy s ramenem vrátily. Zdeòkovou prioritou jsou klasiky na kostkách a do té doby musí získat zpátky sílu,“ dodal týmový lékař.





By on 05/12/2014