Fantazie! Výhra v Roubaix!

Fantazie! Výhra v Roubaix!

Štyby potvrdil skvělou formu i v předposledním závodě Světového poháru ve francouzském Roubaix. Vyhrál a po závodě v bahně si oblékl bílý dres pro lídra seriálu! Na druhého Nielse Alberta má teï náskok 14 bodù.

Štyby slavil čtvrté vítězství v SP v kariéře. Letos triumfoval už potřetí: po Koksijde a Igorre nenašel přemožitele v Roubaix! V posledním závodě za týden v Hoogerheide potřebuje, aby skončil před Albertem a je úplně jedno, na jakém místě. Pokud však Albert vyhraje a Zdeněk by skončil třetí, na udržení by to nestačilo. Za vítězství se dává 80 bodù, za 3. místo 65 a to by pak o bod vyhrál Světový pohár belgický závodník.

Budeš hodně počítat?

Ne. V Hoogerheide je těžká tra, bude to spravedlivý závod a a vyhraje ten lepší. Já bych ale rád ten dres udržel a nejel v něm jen jeden závod.

Myslíš, že výkon Alberta dnes hodně ovlivnilo zlomené žebro?

To bych neřekl, spíš se zlomil psychicky. Byl vpředu, pak mu asi došly síly, udělal pár chyb a to ho rozhodilo.

Věřil jsi v Roubaix ve vítězství?

Právě, že vùbec. Měl jsem za sebou týden těžkého tréninku na Mallorce, v sobotu jsem strávil deset hodin na cestě. Až v jedenáct večer jsem se jel vyjet na válce. Vloni jsem tady byl druhý za Erwinem Verveckenem, ale letos se tra jela v obráceném směru a nevěděl jsem, co od toho čekat. Hodně se běhalo, což není úplně pro mě, ale zvládnul jsem to nečekaně dobře.

Co považuješ za klíčový moment závodu?

Ve třetím, čtvrtém kole jsem se trochu trápil, ale pak jsem najel dopředu a najednou jsem tam byl sám. Pak mě dojel Bart a to mě hrozně nakoplo. Byli jsme tam dva z jednoho týmu, věděl jsem, že si mùžeme pomoci. On pak trochu ztratil a mával na mě, a jedu. To mi dodalo sílu.

Jak sis užíval poslední kolo?

Věděl jsem, že nesmím udělat blbou chybu, proto jsem radši sjezdy běhal. Na velodromu už jsem si to užíval. Měl jsem tam belgický fan club z Essenu a strašně jim děkuju za skvělé povzbuzování.

Teï jsi všem ukázal, že ti musí být úplně jedno, na čem se pojede mistrovství světa...

Dneska mi bahno sedělo, vyhrál jsem i na písku, na sněhu, na rychlých tratích. Peostě to neřeším a necháme se překvapit, jaké vyjde na šampionát počasí.

Výsledky: 1. Zdeněk Štybar (ÈR) 1:02:19, 2. Klaas Vantornout +8, 3. Sven Nys +16, 4. Erwin Vervecken +25, 5. Bart Wellens +38, ... 8. Niels Albert (vš. Bel.) +1:32. Stav SP (po 8 závodech): 1. Zdeněk Štybar 565 bodù, 2. Albert 551, 3. Nys 480.




By on 17/01/2010